-
Behandeling en indicaties


Vraaggesprek, pols en tong
Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van uw klachten en een goede diagnose te kunnen stellen, zijn de gestelde vragen zeer uiteenlopend. Zo kunt u vragen verwachten over uw eetlust, de stoelgang, uw slaappatroon en bij vrouwen over de maandelijkse cyclus. Deze vragen hebben te maken met de energiehuishouding van het lichaam.

Naast het stellen van veel vragen, is het voelen van de pols één van de belangrijkste manieren om tot een juiste diagnose te komen. Ik voel uw pols om meer te weten te komen over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in het lichaam.

Even belangrijk als het voelen van de pols is het bekijken van uw tong. De acupuncturist bekijkt de vorm, de kleur, de mate van vochtigheid en de aanwezigheid van kloofjes, pukkeltjes of beslag. Ook dit geeft informatie over uw energiesituatie.

De behandeling
Als de diagnose leidt tot de keuze voor behandeling met acupunctuur, dan zal ik dunne naalden inbrengen op bepaalde punten in het lichaam op de meridianen.
Als de naald op het juiste punt is aangebracht en precies op de juiste diepte zit, wordt het Chi-gevoel opgewekt. Dit uit zich in een tintelend gevoel dat lijkt op een elektrisch schokje. U voelt dit rondom de plek, waar de naald is ingebracht, maar het gevoel kan ook uitstralen. Dit gevoel duurt maar even en neemt snel af. Door de naald op een bepaalde wijze rond te draaien en op en neer te bewegen wordt de energie gestimuleerd, afgeremd of geharmoniseerd. Als de naalden één keer geplaatst zijn, komt er endorfine vrij en ervaart men rust en ontspanning. Endorfine is een morfineachtige stof dat het lichaam zelf aanmaakt.  Tijdens de behandeling maak ik veel gebruik van verschillende massages om de acupunctuurbehandeling te ondersteunen.

Vermoeidheid na de behandeling
Veel mensen voelen zich na een behandeling aangenaam vermoeid. Dat betekent dat het lichaam ontspannen op de therapie reageert. Meestal neemt deze reactie na een paar behandelingen af. Bovendien kan het behandelde lichaamsgedeelte dof of zwaar aanvoelen. Dat is normaal, u hoeft zich daarover absoluut geen zorgen te maken.

De Wereld Gezondheid Organisatie heeft onderstaande lijst betreffende acupunctuurbehandelingen erkend:

Algemene klachten:
Moeheid, slapeloosheid, maagklachten, suikerziekte, veel plassen, nachtzweten, oorsuizingen, constipatie, diarree, voedselallergie, blaasontstekingen, haaruitval, problemen met afvallen en stoppen met roken.

Pijnklachten:
Hoofdpijn, migraine, gewrichtsklachten, tennisarm, RSI, spierkrampen, nek-, schouder- en rugpijn, spit, artritis.

Vrouwenklachten:
Overgangsklachten zoals opvliegers, nachtzweten, menstruatieklachten, witte vloed, herstellen na een bevalling.

Emotionele en psychische klachten:
Innerlijke onrust, depressie, burn-out, stress, angst en onzekerheid en veel dromen.

Acute klachten:
Koorts, griep, verstuikingen of sportblessures
Longklachten:
Allergie en hooikoorts, astma en bronchitis.

Huidklachten:
Eczeem, psoriasis

Hart en vaatklachten:
Hoge bloeddruk, lage bloeddruk, spataderen